Nowy kierunek „Technologia i organizacja gastronomii” to będą pierwsze w Polsce uniwersyteckie studia dualne, czyli realizowane przez dwa podmioty: uczelnię wyższą i przedsiębiorstwo.
- To studia inżynierskie, trwające 3,5 roku, z czego tylko 4 semestry to będzie nauka w salach, laboratoriach i pracowniach na uniwersytecie, a reszta to nauka w pracy w najlepszych firmach z sektora HoReCa (hotelarstwo-gastronomia-catering) – wyjaśnia prof. Anna Czubaszek, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności na UPWr.
Studenci „Technologii i organizacji gastronomii” będą w trakcie studiów pracować (i zarabiać) w czterech różnych firmach, ponieważ każdy z tych „staży”: techniczny, technologiczny, managerski i dyplomowy- ma dać im różnorodne umiejętności praktyczne. Prace dyplomowe wyłącznie poświęcone konkretnym praktycznym zagadnieniom i problemom "z życia wziętym" będą powstawać pod opieką i specjalisty-praktyka z branży żywieniowej, i nauczyciela akademickiego.
- Niewątpliwie atrakcyjne dla naszych studentów będą też dodatkowe szkolenia zawodowe, które są w programie studiów obowiązkowe, podobnie jak udział w konferencjach naukowych – zauważa dr Danuta Figurska – Ciura, jedna z inicjatorek utworzenia tego kierunku, wykładowczyni technologii gastronomii i prawa żywieniowego na UPWr. Te 3 weekendowe szkolenia zawodowe: baristerskie, barmańskie, somelierskie - uzupełnią wiedzę ale i umożliwią studentom zdobycie certyfikatów potwierdzających przydatne umiejętności zawodowe.
Pierwsze w Polsce uniwersyteckie studia dualne są wyjątkowo atrakcyjne dla wszystkich. Pracodawcy zyskują możliwość kształcenia pracowników zgodnie ze swoimi potrzebami. Równocześnie poprzez ścisłą współpracę z naukowcami z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr, posiadającego status Krajowego Naukowego Ośrodka Wiodącego, mają ułatwiony dostęp do najbardziej innowacyjnej wiedzy, badań i patentów. Pensje pracowników – studentów nie obciążają ich rachunków, bo są finansowane z dotacji pozyskanej przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu na realizację studiów dualnych.
Uczelnia, która szczyci się najwyższym poziomem kształcenia specjalistów zajmujących się żywieniem i żywnością, jest w trakcie przeobrażania w tzw. Uniwersytet 3 Generacji, silnie powiązany z gospodarką, oddziałujący na procesy rynkowe. Rozszerzenie oferty edukacyjnej o nowatorskie studia dualne, wzmacnia jej pozycję.
Wreszcie sami studenci – przyszli menedżerowie firm gastronomicznych, cateringowych itp., szefowie kuchni, właściciele firm branży żywieniowej – zdobywają wiedzę teoretyczną i praktyczną, budują sieci kontaktów zawodowych, a równocześnie zarabiają.
Pensje studentów w trakcie staży w firmach, koszty udziału w konferencjach naukowych, specjalistyczne szkolenia certyfikacyjne, nawet ubrania robocze – wszystko jest finansowane ze środków publicznych, ponieważ nowy kierunek studiów na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, powstał dzięki udziałowi w konkursie przeprowadzonym przez NCBiR (Narodowe Centrum Badań i Rozwoju).