Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Poznaj ''Smaki Regionów''

Wydarzenie trwa od 2011-06-13 do 2011-07-31
     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Soczysta szynka, wędzony pstrąg, roladki z suma, kozi ser, farsz do chłopskich gołąbków, zupa borowikowa, przeróżne konfitury, powidła, marynaty i marmolady, a do tego miód i słodycze - takie między innymi produkty żywnościowe i potrawy regionalne można zgłosić do konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Już XI edycję organizuje Urząd Marszałkowski wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego.

Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich regionalnych produktów żywnościowych, od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur, a także potraw stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu. Służy on również poszukiwaniu produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką. Natomiast ideą konkursu jest przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Karty zgłoszenia produktów i potraw powinny wpłynąć najpóźniej do 31 lipca na adres:

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

ul. Zwycięska 12

53-033 Wrocław

z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo"

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

(np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, miód)

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

(np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, mąki, kasze, chleby i inne wypieki)

III. Napoje regionalne

(alkoholowe i bezalkoholowe)

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi

(np. farsze)

V. Najlepsze danie i potrawa regionalna

(zupa, danie główne)

Komisja Konkursowa oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody „Perła 2011", która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu.

Konkurs odbędzie się 3 września na terenie Pasażu Grunwaldzkiego przy Placu Grunwaldzkim 22 we Wrocławiu.


red



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Piątek 10 maja 2024
Imieniny
Antoniny, Izydory, Jana

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl